• +905368994030

ENG | DEU | FRA 

20’lik Diş Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

20lik-dis-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey

20’lik Diş Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Neden Geç çıktı?

20’lik dişler, her ne kadar 20 yaşını işaret ediyor ve o yaşta çıkması umuluyorsa da genel olarak 17-30 yaşları aralığında çeneye sürülmektedir. Alt ve üst çene kemik gelişimin tamamlamadan 20 yaş dişleri sürülmeye başlanmaz. Bu gelişim süreci sebebiyle dişler sürülmeyi beklerler.

Çıktığını Nasıl Anlarım?

20 yaş dişleri çene kemiğinin en arkasına sürülmeye başlarlar. Sürülürken eğer müsait yer yoksa diğer dişleri ittirerek kendine yer bulmaya çalışır. Bu da ağrılı bir şekilde olur. Bu durumu fark etmemek mümkün değildir. Bunun dışında çene kapanmasında sorun yaşanıyorsa yine 20 yaş dişinin çıkmaya başlamasından dolayı olabileceğinden bir diş hekimine görünmekte fayda olacaktır. Kimi zamanda diş kökü çene kemiğine paralel pozisyonda olabilmektedir. Bu durum sadece görüntülemeyle tespit edilebildiğinden belirli aralıklarda diş hekimine muayene olmakta fayda vardır.

Çıkarken ve Sonrasında Ne Gibi Sorunlar Yaşatır?

Çene kemiğinde 20 yaş dişi için uygun yer yoksa, diğer dişleri iterek kendisine yer arayacaktır. Bu itme işlemi diğer dişlerin yapısının bozulmasına, dizilimlerinin yer değiştirmesine sebep olacaktır. Çapraşık dişler kendini gösterecektir. Bu durumda dişler arasındaki boşlularda kalan yemek artıkları ağız kokusu ve hatta iltihaplanmalara sebep olacaktır. Bu durumu diş çürükleri belki de diş kayıpları takip edecektir.

Bu tür durumlara ne gibi reaksiyon göstermek gerektiği konusunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimin vereceği tavsiye veya uygulayacağı tedavi yöntemine göre hareket edilmelidir.

Çekilmesi Gerekir Mi? Çekilmesi Zorunlu Mudur?

Bütün diş hekimleri uygulayacakları tedavilerde öncelikli olarak ağızda mevcut bulunan dişlerin kalması ve kurtarılması üzerine değerlendirme yapmaya gayret gösterirler. Bu yüzden 20 yaş dişi çekilmeli diye kesin bir hüküm söylemek oldukça yanlış olacaktır. Lakin çene ve diş yapısının bozulması gibi bir durum söz konusu ise iş hekiminin tavsiyesi ve değerlendirmesi üzerine çekilmesini düşünebilir.

Çekim Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş çekiminden sonra ağıza konulan tampon en az 30 dakika daha kalmalıdır. Olabildiğince az tükürülmelidir. Uyuşukluk geçtikten sonra iki saat boyunca bir şeyler yenilip içilmemelidir.

Bizi Takip Edin

Son Yazılar

Kategoriler

Randevu Alın!

Hızlı Randevu


Blog