• +905368994030

ENG | DEU | FRA 

8 Maddede Diş Dolgusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

8-maddede-dis-dolgusu-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey

8 Maddede Diş Dolgusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

8 MADDEDE DİŞ DOLGUSU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY!

Diş dolguları olarak günümüzde genel olarak üç farklı madde kullanılmaktadır. Bunlar;

Amalgam Dolgu,

Kompozit dolgu,

Porselen dolgulardır.

Amalgam Dolgu Nedir?

Bilinen yaygın ismiyle metal dolgu olarak da bilinen amalgam dolgu cıva ile birlikte kalay, gümüş, bakır ve çinkonun karışımından elde edilen bir karışımdır. Yüksek basınçlara dayanıklı ve uzun ömürlü bir dolgu malzemesidir. Aynı zamanda diğer dolgu materyallerine kıyasla ekonomik olması yaygın bir şekilde tercih edilmesini sağlamıştır. Bunun yanında estetik olarak tatmin edici olmaması dezavantajı olarak belirtilebilir.

Kompozit Dolgu Nedir?

Beyaz dolgu olarak da isimlendirilen kompozit dolgu silikon dioksit parçacıklardan oluşan plastik bir karışımdır. Doğal diş rengiyle aynı tonda olması münasebetiyle oldukça tercih edilen bir konuma sahiptir. Dişlere yapışmasından ötürü diş dokusunu destekler ve sağlam bir yapı oluşmasına vesile olur. Bu avantajının yanında yüksek basınç gerektiren durumlarda amalgam dolgular kadar kuvvetli olmamasından ötürü çoğunlukla arka dişlerde tercih edilmez.

Porselen Dolgu Nedir?

İçeriğinde porselen malzemeler bulunduran bir dolgu malzemesidir. Yüksek basınca karşı dayanıklı olan yapısı sayesinde kompozit dolgunun aksine arka dişlerde de gönül rahatlığıyla tercih edilmektedir. Dişe yapışıp diş dokusuna kuvvet kazandırması avantajının yanında ekonomik olmaması ve uygulama süresinin diğer yöntemlere nazaran daha uzun olması dezavantajı olarak sayılabilir.

Diş dolgusundan sonra hangi konulara dikkat edilmelidir?

  1. Dolgu işlemi sonrasında diş hekiminin belirlediği süre geçtikten sonra yeme içme işlemine başlanmalıdır.
  2. Diş dolgu tedavisinden sonra ağız bölgesinde meydana gelen uyuşukluğun geçip geçmediği ufak ısırıklarla masumane bir şekilde kontrol edilmemelidir. Zira uyuşukluk devam ettiği takdirde farkına varılmadan diş etleri ve yanak içlerinde zarar verilebilir
  3. Diş dolgu tedavi bittikten ve uyuşukluk hissiyatı sona erdikten sonra eski yemek alışkanlıkları gibi beslenmekte bir zarar yoktur.
  4. Dolgu tedavisinden sonra özelikle sert besinlerin kırılması ve yenilmesi için dişlerin kullanılmaması uygun olacaktır. Zira bu durum diş hekim tarafından belirtilecektir.
  5. Diş dolgusu sonrası dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımının diş dolgularına hiçbir zararı yoktur.
  6. Diş dolgu tedavisinden sonra ağız kapanıp dişler üzerine bası arttığında ağrılar yaşanıyorsa mutlaka diş hekimi bilgilendirilmelidir.
  7. Yapılan dolgunu daha uzun süreli olması için diş üzerine cila yapılmaktadır. Buna alışmak bir süre alabilmektedir.

Bütün bu durumların dışında beklenilmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka diş hekimine kontrole gidilmelidir.

Bizi Takip Edin

Son Yazılar

Kategoriler

Randevu Alın!

Hızlı Randevu


Blog