Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş sıkma (bruksizm), ağız kokusu, ağız kuruluğu, aft oluşumu şeklinde sıralayabileceğimiz ağız ve diş sağlığı hastalıklarının oluşması için temel sebeplerden birinin de stres olduğu uzmanlarca dile getirilmektedir.
Yaşadığımız dünyanın en büyük hastalıklarında biri olan stres, beraberinde kalp rahatsızlığı, mide sorunları ve cilt rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı da tetiklemektedir.
Stresin vücutta ilk etkilediği noktaların mide ile diş ve diş etleri olduğu bilinmektedir. Psikolojik durum ve sebeplerden ötürü ağız bakımının ihmal edilmesi dişler de plak oluşumuna sebebiyet verir. Bu oluşan plaklar diş eti rahatsızlıklarının da habercisi demektir.
Stresle birlikte tütün ve alkol kullanımı alışkanlığını artıran bireyler ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen birçok etkene de maruz kalabilmektedirler.
18-20 yaşlarında ve daha altında olan gençlerin içine kapandığı ve stres sebebiyle ağız ve diş sağlığını ihmal ettiği uzmanlarca tespit edilmiş bir durumdur. Ebeveynler tarafından bu stres önemsenmez ve tedbir aşınma yoluna gidilmezse ileriki yaşlarda daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu süreç 17-30 yaşlarına gelindiğinde kanamalar, şiddetli diş ve diş eti ağrıları ve diş kayıplarıyla sonuçlanabilmektedir.
Söz konusu durum protez kullanan hastalar için daha ağır durumlar ortaya çıkarmaktadır. Kanser hastalığıyla sonuçlanan süreçler dahi gözlemlenmiştir. Yaşam kalitesi ve konforu iyi, stres altında olmayan bireylerdeki enfeksiyona bağlı diş ve diş eti rahatsızlıkları uygulanacak çeşitli tedaviler ile netice bağlanabilmektedir. Lakin uzun süre strese maruz kalmış bireyde bu durum kist oluşumuna, tedbir aşınmadığı takdirde de ilerleyen periyotlarda kanser hastalığına evirilebilmektedir.
Kaygı bozukluğu ve stresi ağız ve diş sağlığımızı çeşitli şekillerde etkileyebilir;
- Ağız içinde aft ve yaralar oluşması,
- Bruksizm (diş sıkma),
- Diş ve diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıklardan ötürü yemek yeme de güçlük çekme.
Diş Sağlığımızı Stresten Korumanın Yolları Nedir?
Vücudumuzun sağlıklı olması organlarımızın sağlıklı bir şekilde işlevini yeri getirebilmesi ağız sağlığımızla mümkündür. Ağızda oluşan enfeksiyon ve biriken bakteriler tüm vücudumuzu etkiler. Bu sebeple;
- Stresin kaynağını tespit etmek ve yok etmek en önemli hamle olmalıdır. Bu durum karşısında hekiminizden profesyonel yardım almalısınız.
- Profesyonel yardım hususu bir şekilde mümkün değilse egzersiz yapmak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Ağız bakım, diş temizliği ve hijyen konularını aksatmayın.
Unutmayalım ki, erken tanı ağız sağlığımız için çok önemlidir. Her yıl en az iki kez diş hekimine muayene olmak ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.