• +905368994030

ENG | DEU | FRA 

Diş Sağlığının Vücuda Etkisi; Diş Çürükleri Görme Bozukluğuna Yol Açar Mı?

dis-sagliginin-vucuda-etkisi

Diş Sağlığının Vücuda Etkisi; Diş Çürükleri Görme Bozukluğuna Yol Açar Mı?

DİŞ SAĞLIĞININ VÜCUDA ETKİLERİ

Diş ve Ağız Sağlığının Önemi Nedir?

Ağız ve diş sağlığının zarar görmesi kalp, beyin, böbrek, sindirim sisteminde ve eklemlerde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağız ve dişler, vücudumuzdaki birçok organın çalışmasını etkiler. Küçük bir çürük, Vücudun başka bir bölgesinde enfeksiyonlara ve hastalıklara neden olabilir. Dişlerdeki çürük enfeksiyonu, dolaşım sistemi aracılığı ile vücudun çeşitli yerlerine dağılabilir. ‘’Diş çürükleri görme bozukluğuna yol açar mı?’’ sorusunun cevabı ise evettir.

Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bu yüzden diş eti yapısı ve dişlerin sağlığında bozulmalar yaşanması mide ve sindirim sistemi doğrudan etkilenir. Tüketim sırasında dişlerimiz, parçaladığı besinleri tükürük ile karıştırır ve sindirmeye uygun hale getirir. Gülümsemelerimizi oluşturduğu için dişler, kişisel hayatımızı da etkiler. Dilimizin ise konuşma, tat alma, yutma ve çiğneme gibi oldukça kritik görevleri de vardır.

Diş sağlığının korunamaması sonucu gerçekleşen diş kayıpları, konuşurken ve kelimeleri telaffuz ederken doğrudan problemlere sebep olur. Ayrıca yutma ve çiğneme fonksiyonlarının zorlaştırdığı, bakteri oluşmasını arttırdığı için diş etleri gibi ağız yapısındaki diğer organlara da problemler çıkarmaktadır.

Ağız ve diş sağlığındaki en önemli iki hastalık, diş eti enfeksiyonları ve diş çürükleridir. Diş eti hastalıkları, diş yuvalarının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar varan rahatsızlıklara neden olabilir.

Diş Eti Hastalıkları Vücut Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Diş eti hastalıkları ve sistemik hastalıklar arasındaki çift yönlü ilişki uzun zamandır bilinmektedir. Diş eti hastalıkları, sistemik hastalıkları iki yolla tetikleyebilir.

İlk yol, diş etindeki mikropların diğer organlarda doğrudan çoğalmasıdır. Yani diş etlerindeki mikrobiyolojik organizmalar ve ürünleri, dolaşım sistemi ile vücudun birçok yerine dağılabilir. Kanda bakteri varlığı, en temel belirtisidir.

İkinci yol ise, diş eti iltihabı neticesinde oluşan mikropların sistemik enflamasyona neden olmasıdır.  Diş eti hastalıkları ile romatoid, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve gebelik komplikasyonları gibi hastalıklar arasında ilişki vardır.

Bunlarla birlikte, sistemik hastalıklar da diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Bu duruma örnek olarak şeker hastalığı ve kan hastalıkları verilebilir.

Bizi Takip Edin

Son Yazılar

Kategoriler

Randevu Alın!

Hızlı Randevu


Blog