Diş Sıkma Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Genellikle günlük hayattaki yorgunluğa ve strese bağlı olarak ortaya çıktığı gözlenen diş sıkma davranışı çözümü olmayan bir rahatsızlık değildir. Yoğunluklu olarak gece uykusu esnasında ama bazen de gün içerisinde ortaya çıkan diş sıkma ve diş gıcırdatma eylemleri, tedavisi ihmal edildiği taktirde zamanla diş dokusuna zarar verebilmektedir. Yine istemsiz diş sıkma eylemine bağlı olarak diş ve çevre dokuları ile eklemler zamanla gerilir ve ağrıya sebep olur. Dolayısıyla diş sıkma, vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olma özelliği taşır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ya da sevdiklerinizin bu rahatsızlıktan mustarip olduğunu fark ettiğinizde hemen uzman bir hekimden destek almanız gerekmektedir.
Dişlerinde sıcaklık değişimine bağlı olarak hassasiyet hisseden kişiler, stres ve yorgunluğa bağlı olarak dişlerini gıcırdatan kişiler, sabah uyandıklarında baş ve çene bölgesinde ağrı hisseden kişiler, dişlerinde aşınma olduğunu gözlemleyen kişiler deneyimli bir hekimden diş sıkma tedavisiyle ilgili destek alabilir.
Diş Sıkma Tedavisi
Oral bölgede, uzun süre devam eden dişleri sıkma alışkanlığından kaynaklı olarak ortaya çıkan tahribat zamanla artarak çok daha ciddi problemlere sebebiyet verebilir. Diş minesinde kırık oluşumu, diş sararmaları, dişlerde hassasiyet, diş eti çekilmesi ve hatta kemik erimesi gibi durumlar bunlara örnektir. Bunun yanında uzun süre tedavi edilmeyen diş sıkma problemi yüz kaslarını ve çiğneme kaslarını da olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla diş sıkma tedavisi vakit kaybedilmeden hayata geçirilmelidir.
Di sıkma tedavisi için öncelikle bu alanda uzman bir diş hekimine başvurmalısınız. Diş sıkma öykünüzü ve şikayetlerinizi dinleyen hekim çene ve diş yapınızı inceler. Elde ettiği verilere bağlı olarak size özel bir tedavi planı hazırlar. Diş sıkma için yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinin başında şeffaf plak uygulaması gelmektedir. Uzman hekiminiz uygun gördüğü taktirde diş ve çene yapınıza özel bir şeffaf plak tasarlanır ve tedavi süreci başlatılır.
Söz konusu plak geceleri kullanılır. Ancak genellikle günde 12 saatten fazla kullanılması önerilmez. Bir tür ağız koruyucusu olan şeffaf plaklar sayesinde uyku esnasında dişlerinizi sıkmanızın önüne geçilir. Bununla beraber zamanla görülen diş aşınmaları veya çene kayması gibi ciddi sorunlar da engellenmiş olur.