• +905368994030

ENG | DEU | FRA 

Tedavilerimiz
Hızlı Randevu

Diş Sıkma

Diş sıkma ya da diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm, orta ve uzun vadede diş sağlığına ve çene yapısına zarar veren olumsuz bir alışkanlıktır. Kişi geceleri uyku esnasında daha yoğun olarak ve farkında olmadan dişlerini sıkar. Bu durum genellikle ancak çene ağrısı gibi somut şikayetler ortaya çıkmaya başladıktan sonra fark edilir. Bruksizm uzun süre tedavi edilmediğinde daha major sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Stres, yorgunluk, eksik dişler, yanlış diş tedavisi uygulamaları ve romatizmal hastalıklar da bruksizmi tetikler.

kanal-tedavisi-nisantasi-uzman-doktoru

Bruksizmin tedavisi iki aşamalıdır:

  • Diş sıkmaya yol açan temel nedeni teşhis edip ortadan kaldırmak
  • Kas faaliyetlerini düzenlemek

Hastalar genellikle yüz, baş ya da kulak ağrısı şikayetiyle hekime başvurur. Uzman diş hekimi çene yapısını ayrıntılı olarak görebilmek için hastayı film çekimine yönlendirir. Radyolojik inceleme neticesinde teşhisi koyar ve tedavi sürecini planlar.

İlk aşamada mevcut ağız ve diş problemleri ortadan kaldırılmalıdır. Eksik dişler yerine konmalı, çapraşık dişler düzeltilmeli, hatalı dolgular yeniden yapılmalıdır.

Devam eden diş sıkma rahatsızlığında ikinci olarak kas aktivitesini düzenlemek amacıyla özel apareyler kullanılır. Ağız ölçüsü alındıktan sonra kişiye özel olarak hazırlanan ve gece plağı olarak da adlandırılan bu apareyler kişinin uyku esnasında dişlerinin birbirine temas etmesinin önüne geçmeyi hedefler. Bu şekilde temastan kaynaklı diş aşınmaları engellenir. Ayrıca kaslardaki aşırı kasılma da bu yolla gevşetilir. Aynı şekilde şeffaf diş plakları da alt ve üst çenenin birbiriyle temas etmesini engeller. Söz konusu uygulamalar kas gevşetici ilaçlarla da desteklenebilir.

Gece koruyucuları ya da şeffaf plaklarla tedavi edilemeyen bruksizm varlığında ise uzman hekimin tavsiyesiyle cerrahi operasyon seçeneği değerlendirilebilir.

UniqDent’in Profesyonel Diş Hekimleriyle
Şimdi Tanışın!
dis-sikma-tedavisi-avantajlari

Diş Sıkma Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Diş sıkma ya diş gıcırdatmalarının sebep olduğu diş aşınmalarını bertaraf eder.
  • Bruksizm kaynaklı diş kırılmalarını engeller.
  • Dişlerde hassasiyet oluşumuna izin vermez.
  • Diş sıkma alışkanlığına bağlı olarak ortaya çıkan dişeti rahatsızlıklarını yok eder.
  • Dişinin diş sıkmaya bağlı diş kayıpları yaşamasını engeller.
dis-sikma-tedavisi-durumlari

Diş Sıkma Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Stres, yorgunluk gibi psikolojik faktörlere bağlı olarak gündüz ya da gece diş sıkma ya da diş gıcırdatma rahatsızlığının görülmesi durumunda,
  • Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlere bağlı olarak ortaya çıkan diş sıkma ya da diş gıcırdatma rahatsızlıkları için uygulanır.
Hemen arayın ve diş sıkma tedavisi çözümlerimizi size özel planlayalım.

Sıkça Sorulan Sorular

Bruksizm, doğrudan doğruya herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Genellikle günlük hayatın stresi, yorgunluğu ya da farklı psikolojik problemler diş sıkma rahatsızlığının ortaya çıkmasına vesile olabilir.

Evet, yapabilir. Dişlerin üzerinde oluşan aşırı ve uzun süreli baskı diş aşınmasına ya da diş kırılmalarına da sebebiyet verebilir. Kas aktivitelerindeki düzensizlik şiddetli baş ağrısı, hatta omuz ve boyun ağrısı gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.

Tedavi edilmeyen diş sıkma sorunu uzun vadede dişlerde ve çene eklemlerinde bozukluklara sebep olabilir. Diş aşınmaları, diş kırılmaları söz konusu problemler arasında yer alır.

Çene eklemiyle ilgili sıkıntılar ise kişiyi ağzını açamayacak noktaya kadar götürebilir. Dolayısıyla diş sıkma ya da diş gıcırdatma rahatsızlığının zamanında tedavi edilmesi bu türden sağlık kayıplarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.

Diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı büyük ölçüde psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Stres ve yorgunluk bu nedenlerin başında gelir. Diğer yandan diş sağlığı ile ilgili var olan problemler de kişiyi bruksizme götüren nedenler arasında yer alabilir.

Öncelikle mutlaka uzman bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş hekimi, yapacağı detaylı muayene neticesinde size uygun tedaviyi belirler. Belirlenen tedavi hayata geçirilirken gerek görülmesi durumunda uzman bir psikolog ya da psikiyatristden de destek alınabilir.

Çocukluğun farklı dönemlerinde diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlıkları görülebilir. Bunların çoğu geçicidir ve ilerleyen zamanlarda kendiliğinden kaybolur. Süt dişlerin dökülüp yerine daimi dişlerin gelmeye başladığı dönemde bruksizm daha sık rastlanan bir durumdur ve yine normal kabul edilir.

Kalıcı dişler tamamlandığında bu durum kendiliğinden kaybolur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi rahatsızlıklar da çocuklarda diş sıkmaya sebep olan etmenler arasında yer alır.

Çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının uzun vadede geçmemesi durumunda mutlaka uzman bir diş hekimine başvuruda bulunulması ve uygun tedavinin alınması gerekir.

nisantasi-dis-sikma-tedavisi

Nişantaşı Diş Sıkma Tedavisi

Genellikle günlük hayattaki strese bağlı olarak ortaya çıkan istem dışı davranışlar arasında yaygın olarak görülen diş sıkma ve diş gıcırdatma, tedavisi olan rahatsızlıklardır. Gün içerisinde ya da uyku sırasında ortaya çıkan diş sıkma ve diş gıcırdatma eylemleri zamanla diş dokusunda olumsuz durumlara yol açar.

Dişler, eklemler ve dokular diş sıkmaya bağlı olarak gerilir ve ağrı gözlenebilir. Diş sıkma tedavisi ihmal edildiğinde daha ciddi sorunlara ve tahribatlara neden olur. Oral bölgedeki hasarın artmaması, diş minesinde kırık, renklenme, dişlerde hassasiyet gibi durumların yaşanmaması için bir an evvel uzman bir hekimden destek almak gerekir.

Doktorlarımız